Pravila


1. Sistem takmičenja

SD kup se sastoji od ligaškog dela takmičenja i knockout faze. U zavisnosti od broja prijavljenih timova forimiraće se:

4 grupe ako je broj prijavljenih timova manji ili jednak 16 (neke grupe će brojati 3 ekipe ako je broj prijava manji od 16)
4 grupe sa kvalifikacijama ako je broj prijavljenih timova od 17 do 23 (primer – 18 prijavljenih, 14 direktno plasiranih, 4 igraju kvalifikacije… itd itd..)
8 grupa ako je broj prijavljenih timova od 24 do 32 (u slučaju ravno 24 prijava biće formirano 8 grupa od po 3 tima, dok za svaku narednu prijavu popunjavaće se redom svaka grupa sa 4. timom)
8 grupa sa kvalifikacijama ako je broj prijavljenih timova veći od 32 (primer – 34 prijavljenih, 30 direktno plasiranih, 4 igraju kvalifikacije..)

U svakom slučaju iz grupe prolaze dve najbolje plasirane ekipe.

Kup je otvoren i za takmičare iz drugih regija. Sve prijave će biti prihvaćene. Žreb je poludirigovan, grupe će biti formirane slučajnim izborom ekipa, dok će nosioci biti određeni na osnovu uspeha u ranijim izdanjima kupa.

U slučaju da je potrebno odigrati kvalifikacije njih će igrati timovi koji su među poslednjima podneli prijave za učešće (primer – 34 prijavljenih, 30 direktno plasiranih, poslednje 4 prijavljene ekipe igraju kvalifikacije). Radi popularizacije Hettrika u SD regiji ekipe iz ove regije biće povlašćene direktnim plasmanom u grupnu fazu čak i ako su se poslednji prijavili za učešće.

U grupnoj fazi, pošto se igra po jednokružnom sistemu a i da bi se izbegao uticaj službenog rezultata na gol razliku, ako dve ekipe imaju isti broj bodova poziciju na tabeli će odlučiti njihov međusobni duel. Ako je i u njemu bilo nerešenog rezultata ukupna gol razlika iz sva 3 meča određuje koji tim zauzima veću poziciju. U slučaju da čak tri tima imaju isti broj bodova praviće se mini-tabela u kojoj prednost ima gol razlika dok međusobni susreti tu ne igraju glavnu ulogu.

2. Zakazivanje utakmica

Utakmice u ligaškoj fazi se igraju kao prijateljske po NORMAL pravilima na NEUTRALNOM terenu [ili NEUTRALNOJ REGIJI ukoliko su timovi iz različitih regija].

Utakmice u knockout fazi se igraju kao prijateljske po KUP pravilima na NEUTRALNOM terenu [ili NEUTRALNOJ REGIJI ukoliko su timovi iz različitih regija].

Utakmica mora biti zakazana do ponedeljka u 15h. U slučaju da se vaš protivnik nije pojavio do tada (nije se logovao na ht, nije prihvatio izazov, …) obavezno obavestite organizatora.

Nije bitno koji tim izaziva protivnika, neutralan teren je – neutralan teren. Jednostavno, ako ste vi taj koji je prvi video parove narednog kola, slobodno izazovite odmah protivnika na neutralnom terenu. U slučaju da vas je protivnik već izazvao, proverite da li je izazov pravilan (neutralan teren, kup/normal pravila) i ako vas je protivnik pogrešno izazvao – odbijte izazov, izazovite ga pravilno i obavestite ga putem ht-poruke u čemu je pogrešio.

Ukoliko se niko ne javi, a utakmica nije odigrana registrovaće se rezultatom 0:0, obe ekipe ispadaju (ako je u pitanju knockout faza), a njihovo mesto u narednoj rundi zauzima ekipa koja je izgubila najmanjim rezultatom. Ukoliko se desi da postoji više takvih ekipa, gleda se njihov plasman u prethodnom kupu.